Europa mai aproape de Chișinău



În 1950 la 9 mai s-a făcut primul pas în direcţia creării a ceea ce astăzi se numeşte- Uniunea Europeană.
Ziua de 9 mai a devenit simbol al Europei împreună cu mottoul: ,, Unitate în diversitate”, care a fost ales în anul 2000 în urma unui concurs la care au participat 80.000 de tineri cu viziuni europene, alături de moneda unică europeană- euro, care a fost adoptată în anul 1999, steagul și imnul Uniunii Europenei- ,, Oda bucuriei” compus de Ludwing van Betthoven.
Uniunea Europeană pentru 27 state şi aproximativ 460 de milioane de oameni, UE semnifică frontieră liberă, oportunități mai multe, studii în străinătate, libertate, respectarea drepturilor omului...
Ziua Europei anul acesta a fost organizată pe data de 15 mai, pentru a nu se suprapune peste sărbătoarea de 9 mai- Ziua Victoriei, însă în statele membre ale Uniunii Europene, Ziua Europei este sărbătorită la 9 mai.
În această zi în Piaţa Marii Adunări Naţionale am avut ocazia de a simţi Europa mai aprope de noi. Oaspeţii de onoare la acest eveniment au fost oficialii Uniunii Europene, de asemenea Stefan Fule comisarul Uniunii Europene pentru Extindere şi politică de vecinătate a declarat deschisă Ziua Europei la Chişinău.
În piaţă au fost amplasate peste 50 de corturi în care vizitatorii au vut prilejul de a gusta și de a se delecta din cele mai variate bucate tradiţionale italiene, poloneze, turceşti, româneşti şi de asemenea au avut ocazia de a savura din berea nemaipomenită a Germaniei şi Belgiei.
De la ore 19:30, sărbătoarea a continuat cu un concert de excepție cu un recital de piese a formaţiei Alternosfera, formaţia Vara din Republica Moldova, şi Braistorm din Lituania. Organizatorii concertului ne-au confirmat ca concertul a fost posibil datorită unui parteneriat dintre primăria capitalei şi delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova. Concertul s-a sfârşit la orele 22, fără de incidente.
În Republica Moldova, Ziua Europei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2006.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails