Ulcerul - anexa la diploma de studii

Viata de student inseamna pe linga distractie si libertate, cheltuieli considerabile. Fie ca sunt cazati in camin sau locuiesc in chirie, fie ca primesc bani de acasa sau muncesc pentru a se putea intretine, studentii trebuie sa scoata din buzunar in fiecare luna sume care, in cele mai multe cazuri, depasesc salariul mediu pe economie.

“Batrinii mor de foame” – “mor” de foame si studentii”

Criza de bani este pentru unii din studenti cauza alimentarii proate si insuficiente. In baza unei anchete, realizate in randul lor, se descopera un paradox, avem studenti care duc foame. Asa ca pe linga stereotipul “batrinii mor de foame”, ar fi cazul sa mai apara unul: “mor de foame si studentii”.
Irina este studenta in ultimul an la Universitatea de Stat, traieste doar cu mama sa, care are un salariu de 700 lei. “Banii de acasa nu pot sa-i consider ajutor, pentru ca din ei se achita serviciile comunale si se acopera si alte necesitati, daca vreau sa rezist aici trebuie sa lucrez, cei 500 de lei salariu sunt prea putini, iar cheltuielie ma depasesc de fiecare data”. Tanara spune ca banii nu- i ajung, si demulte ori ramane fara pranz, ar fi recunoscatoare daca ar dispune de un ajutor financiar.Din cauza serviciului, Irina are multe absente si restante, in consecinta nu are bursa de studii, “pentru bursa sociala am depus pachetul de documente, dar pentru ca s-au acordat putine nu am avut norocul sa obtin si eu una”.
E si firesc, din cei cca 16.000 de studenti inscrisi la USM, in baza de buget si contract, doar 245 din ei dispun de o bursa sociala. Care are un numerar de 285 de lei.Citi oare din cei saraci raman in speranta de a o obtine???

Buzunare pline de saracie

Ca sa ma conving ca acordarea unui pranz gratuit pentru unii studenti este intra-adevar o necessitate, am realizat un sondaj, m-a uimit sinceritatea lor, pentru ca 32 din 50 recunosc ca se descurca fara ajutor, dar au cunoscuti care intr-adevar simt necesitatea de a primi un support financiar. 90 la suta din ei se alimenteaza la cantina, unii maninca de 5 lei pentru ca asta le permite buzunarul, altii de 40. Ceilalti care nu se alimenteaza, nu o fac pur si simplu din lipsa de bani. Buzunarul fiecaruia e diferit, la fel ca si necesitatile. Unii au invatat sa se descurce cu 500 de lei pe luna, pentru altii nici 300 de euro nu sunt suficienti, buzunarele pline de saracie lasa de multe ori stomacul gol.
D-na Natalia lucreaza de 7 ani la cantina universitatii, “Unii care nu au bani manaca intre 5 si 10 lei, altii isi permit sa mance si de 25 de lei, avem unii care vin permanent, pentru altii insa oricum pretul conteaza”, spune vanzatoarea. D-na Natalia povesteste ca in urma cu cinci ani, studentii orfani se alimentau gratis in baza unor tichete.

Studentii orfani au ramas, unde sunt oare tichetele?

D-na Svetlana Bajurea, sefa sectiei planificare si finante de la USM , spune: “Cativa ani in urma, cand taxele de alimentare pentru studenti orfani erau foarte mici, exista o sustinere din partea universitaiti, acum nu mai avem asa ceva pentru ca este o hotarare de guvern referitor la studentii orfani care prevede 35 de lei pentru alimentare in zi. Inainte primeau tichete, iar acuma se elibereaza bani in numerar sau pe cont, astazi legislatia nu prevede alimentatia studentilor, chiar si atunci noi achitam din mijloacele speciale ale universitatii cate 7 lei pentru fiecare student orfan, acum nu mai exista asemena servicii, oricum numai orfanii, nu altcineva.”, subliniaza d-na Svetlana.
Adica, ca sa beneficiezi de un ajutor de 35 de lei, si sa fii ajutat sa te alimentezi la pranz, trebuie in mod obligatoriu sa devii orfan…

La 20 de ani mai bolnavi decat la 40.

Medicul gastrolog-hepatolog, Natalia Braguta este de parere ca lipsa mesei de pranz are consecinte grave pentru tineri, “sunt favorizate boli si scade randamentul, apar diferite patologii intestinale, daca ulcerul-care este cea mai serioasa si mai des intilnita patologie legata de stomac, daca aparea la personae in varsta de 40 de ani, acuma avem copii de 20 de ani cu asemena patologii gastrointestinala sau cu gastrite erozive, cauzate de o alimentatie incorecta. ”D-na Natalia spune ca o consecinta a nerespectarii regulilor de alimentare, este aparitia acneelor si caderea parului, din lipsa de timp, bani si informare tinerii se alimenteaza incorrect, acum au puteri si isi permit sa evite luarea pranzului sau a cinei, iar peste cativa ani de la infectii apare ulcerul.
Trebuie respectate orele intre mese indiferent de ce manaca, fiecere om tre sa manance de trei ori pe zi, si 2 gustari, asta este o regula in toata lumea.intre mesele estea exista 2-3 ore. O masa dureaza de la 20 la 40 de minute in de pendenta de ceea ce consumi are importanta si masticatia. Pe zi cu asemenea probleme in medie la medic se adreseaza 5 tineri, intre care mai mult fete.

“De la cap la coada” si invers

Greu de gasit raspunsuri si solutii greu de gasit,, mai ales cand apare o problema, cand te impinge pacatul sa cauti solutia tocmai in “capul fruntii”. Iar fruntea in acest caz era Sindicatul, Prim-rectorul, seful cantinei, Serviciul de alimentare, care amabil ma tot indreptau de la o usa la alta, fara prea multe comentarii.
In final am ajuns la sectia planificare si finante, d-na Svetlana Bajurea, sefa sectiei a spus ca doar studentii orfani beneficiaza de indemnizatii de la stat pentru alimentatie, “Noi avem in jur la 90 de studenti orfani, bursa sociala este o indemnizatie pentru studentii care au o stare materiala proasta si nu primesc bursa ordinara de studii. Nu sunt prevazuti bani pentru alimentarea studentilor anume din bugetul universitatii”
Pe cit de realizabila este alimentarea unor stundenti in baza unor ajutoare sau cine ar putea solutiona acest lucru, nimeni nu poate sa-mi raspunda. Nu sunt asemenea mijloace nici din bugetul de stat nici din mijloacele speciale ale universitatilor.


In Romania pentru studenti se discuta problema timpului alocat prinzului acestia ar putea sa aiba 2 ore libere pentru alimentare, la noi nu tim, dar nici banii nu au unii. Daca cei care necesita un asemenea ajutor s-ar uni si s-ar adresa la Senat, oricum nu vor reusi spune d-na Svetlana, pentru ca legislatia nu prevede asha ceva, prevede oare legislatia un ulcer castigat la 21 de ani odata cu absolvirea facultatii? La asta nici d-na sef si nici altii nu pot sa raspunda.

Articol oferit de Fratman Eugenia


1 comentarii:

Anonim spunea...

Bună Ziua
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.
Mulţumesc,
Cu stimă Vlad!

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails