Ziua Internatională a Rromilor


Conform deciziei congresului de la Londra, începînd din 8 aprilie 1971, se sărbătoreste Ziua Internatională a Rromilor de pretutindeni. În cadrul aceluiasi congres a fost adoptat si drapelul oficial precum si simbolul etniei rome- o roată cu spite.Verdele din partea de jos a steagului simbolizează cîmpurile înverzite, albastrul din jumatatea de sus -cerul senin, iar roata plasată în centru- soarta si succesiunea vietii, dar si relatia cu spatiul originar al Indiei. Tot atunci a fost adoptat si imnul national al rromilor, cântecul ,,Gelem, gelem” interpretat de către actrita Olivera Vuco, într-un film de origine iugoslavă „Am întâlnit si tigani fericiti”, datat din 1967.

An de an, rromii se pregătesc pentru a-si serba ziua, îmbrăcându-se în straie de sărbatoare: costume nationale, fuste voluminoase, dar cel mai important detaliu fiind, salbile de galbeni de la gîtul fetelor.

Marcînd acest eveniment publicul are posibilitatea de a cunoaste istoria rromilor, traditiile acestora, cum ar fi: ghicitul în cărti, muzica lăutărească ce-i caracterizează în totalitate, si desigur dansurile pline de voie bună.

Potrivit statisticilor oficiale se arată că în Republica Moldova sunt aproximativ 250 de mii de rromi.

Autor: Frumuzachi Diana - USM, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Facultatea Arte Frumoase

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails