Femeia la volan –o cale sigură spre emancipare?!


Folosirea în practică a cunoştinţelor actuale, esenţiale, referitoare la sănătate este considerată de mulţi ca fiind “treabă de femeie”. Dar femeile au deja prea multe treburi de care se ocupă: gătesc mîncare pentru toată familia, fac curăţenie, spală, îi îngrijesc pe cei bătrîni, aduc copii pe lume. Dacă locuiesc la ţară sunt cele care fac munca în cîmp, tot ele sunt cele care comercializează aceste produse alimentare la piaţă, hrănesc animalele sau dacă trăiesc la oraş merg la serviciu, la piaţă. Femeia poartă mai multe poveri.

Conducerea automobilului –
muncă de femeie ?

Dar gata! Femeia s-a săturat să mai fie casnică, ea vrea să fie şefa unui bărbat, să nu mai depindă financiar de el şi chiar să poată conduce sigură un automobil. Şi desigur pentru a-şi atinge scopul femeia apelează la diferite metode. Unii bărbaţi consideră că singura calitate absolut necesară unei femei pentru a-şi vedea visele împlinite este… aceea de-a arăta bine. Nu e nevoie să fie nici prea deşteaptă, nici prea emancipată sau să aibă idei inovatoare. Nu are nevoie nici de talentul oratoric al lui Hitler sau de viclenia lui Stalin. Să fie oare adevărat?
Dar, totuşi în ultima perioadă, au început să apară şi pe plaiurile noastre celebrele “femei emancipate” care muncesc cît zece şi sunt mîndre să afirme că nu le întreţine nimeni. Acest tip de femie a apărut, în primul rînd, datorită faptului că este imposibil ca toate femeile să aibă bărbaţi de succes. Lipsa unor calităţi fizice deosebite, lipsa unei atitudini de divă o poate face pe o femeie să încerce de a reuşi pe cont propriu. În ultimul timp observi tot mai des că femeile vor să înveţe a şofa, pentru a putea să meargă singură la serviciu, nu numaidecît însoţită de prieten sau soţ. Însă sunt capabile femeile să se descurce singure la volan ?

Mit năruit: Femeile sunt mai bune şoferiţe ca bărbaţii ?
Un studiu german relevă faptul că femeile sunt mai bune la volan decît bărbaţii. Conform studiului, şoferii bărbaţi provoacă de 3,5 ori mai multe accidente decît femeile aflate la volan. Stilul masculin de a conduce este unul agresiv, cu neglijarea acordării priorităţii şi depăşirea limitărilor de viteză, în timp ce femeile sunt defensive la volan, nu apreciază bine distanţele mai ales în depăşire.
Cu toate că studiul a demonstrat că femeile sunt prudente la volan Igor Gherciu, şeful Poliţiei Rutiere din Hînceşti spune că există tendinţa ca femeile în ultimul timp să fie prezente la volan. „Totuşi, nu se produc prea multe accidente în care să fie implicate femeile, deoarece nu sunt chiar atît de multe”.
Potrivit spuselor lui Mihai Romaniuc, directorul filialei Şcolii Auto a Ministerului Apărării, în anul 2007 au absolvit 127 de femei, comparativ cu anul 2006 cînd au obţinut permise de conducere 114 de femei, doamnele solicitînd în special categoria B. Ion Prepeliţă preşedintele filialei Hînceşti a Uniunii Conducătorilor ne-a declarat că în anul 2007 au absolvit 101 de fete, comparativ cu 2006 cînd au absolvit 97 de femei. Deci, observăm că numărul femeilor care solicită permisul de conducere este în creştere.
„ Femeile sunt mult mai prudente la volan decît bărbaţii. Ceea ce nu poate decît să-i înfurie pe barbaţii care se grăbesc mereu. Ştiu că femeile sunt mai bune decît bărbaţii în ale şoferiei! Mă enervează foarte tare acei care conduc ca nişte maniaci, nu respectă regulile de circulaţie, nu cedează trecerea la pietoni. Cum spune şi bancul o femeie cedează trecerea oricărui pieton, majoritatea bărbaţilor, însă, cedează trecerea doar în trei cazuri: dacă sunt obligaţi de culoarea semaforului, dacă e un poliţist în preajmă sau dacă trece o femeie frumoasă, cu picioare lungi şi fusta de-o palma. Fiecare cu priorităţile lui!” spune Mariana Botezatu, 21 ani, şoferiţă.
Nicolae Pojoga, 50 ani, şofer: « Da! Există în ultima perioadă tendinţa ca fetele să înveţe a conduce un automobil, ceea ce apreciez mult la o femeie. Aş putea să afirm că femeia este atentă la volan: uneori ele respectă regulile de circulaţie mai bine decît noi bărbaţii. Nu ştiu de ce, dar mi-e frică să merg alături de o femeie cînd ea este la volan, sunt într-un stres! Totuşi, trebuie de menţionat că femeile memorizează mai greu operaţiunile pe care trebuie să le execute în timpul şofatului. Însă cu timpul femeia le va face poate mai bine decît bărbatul».


Silvia POJOGA

1 comentarii:

Marina Horodisteanu spunea...

de ce nu???de ce sa nu ne simtim in siguranta cind femeia este la volan?de multe ori si pot sa spun ca de foarte multe ori femeia a demonstrat ca poate face munca barbatului..si la urma urmei cine spune ca sofatul este munca de barbat?cum barbatii pot fi buni bucatari uneori excelenti desi bucataria este spacialitatea femeie la fel si femeia poate fi o excelenta shoferita...si eu am permis si o sa ma starui sa fiu una exemplara..bafta fetelor...

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails